Kryptovaluta investering: Sådan kommer du i gang

Spørger du hvilken som helst investor, der har investeret i kryptovaluta, hvad han eller hun fortryder, så er det at han eller hun ikke investerede tidligere.

Havde du investeret i 100 dollars i Bitcoin d. 01.01.2011, så havde du i skrivende stund haft en profit på 15 millioner procent. Dette kan du måske ikke bruge til så meget, så derfor tager vi også et eksempel med d. 01.01.2020. Her ville din investering havde steget med 386,57%.

Er ovenstående tal opnåelige for dig? Det kan vi ikke sige, men det viser bare, hvor hurtigt det kan gå med kryptovaluta. Denne form for investering er dog også meget risikabel.

I denne udførlige guide klæder vi dig godt på, så du selv kan investere i kryptovaluta.

Mand med pengesæk investering 2021
Handel med kryptovaluta

Typer af investering

Inden for denne verden kan man investere i mange forskellige ting. Du kender nok allerede Bitcoin og Ether, som er dem, de fleste snakker om. Der findes dog over 1000 forskellige kryptovalutaer, som du også kan investere i.

For at gøre det endnu mere spændende, så kan vi nævne, at du også kan investere i ICO’er, NFT’er, lending og meget andet. Det er en stor verden, og de fleste tænker næsten kun på køb og salg af kryptovaluta, når der nævnes investering i kryptovaluta.

Hop direkte til trin

Investering i kryptovaluta

I dag er det meget populært at investere i kryptovaluta, og det er blevet nemmere end aldrig før. Der findes en del brugervenlige platforme. Her kan du oprette en konto på få minutter og komme i gang med køb og salg af kryptovaluta.

Denne platform er meget simpel, og du skal blot indsætte penge og derefter trykke på “køb” eller “sælg”. Det er faktisk muligt at åbne en short position på forskellige kryptovalutaer igennem CFD’er.

Lyder det ligetil? Klik på knappen i siden eller under denne tekst for at oprette en konto og få kurtagefri handel. Hvis ikke, så fortsæt med at læse. Vi guider dig igennem det.

Den hurtige guide

For at du kan investere i kryptovaluta, skal du oprette dig på en børs eller platform med en lav kurtage. På denne måde kommer du ikke til at betale for meget af din profit i gebyrer.

Annonce

Hvordan investerer man i kryptovaluta?

Du kan investere i kryptovalutaer ved at oprette dig på eToro og følge guiden i dette afsnit. Det er typisk nemmest for nybegyndere at handle der.

I denne guide fokuserer vi på en af de bedste platforme, hvor du kan investere i kryptovaluta. Denne hedder eToro, og vi guider dig igennem hele oprettelsen på siden her. Inde på denne platform kan du betale med kreditkort, Paypal og bankoverførsel.

Guiden tager udgangspunkt i investering i Bitcoin, men du kan bare vælge at investere i noget andet i de sidste par trin af denne guide.

Opret en konto

Start med at klikke her for at oprette en konto, og så udfylder du bare formularen på siden. Du skal vælge et brugernavn. Det kan være en god idé at vælge noget, som ikke indeholder dit navn. eToro er en social platform.

Vi anbefaler, du vælger en meget stærk adgangskode, når du opretter dig. Det har trods alt med penge at gøre. Du logger ikke ind med NemID, men med adgangskode. Derfor bør den være ekstra stærk.

Efter registrering skal du udfylde flere oplysninger om dig selv. Dette skal du gøre, og det skal de bede dig om på grund af lovgivning. eToro er reguleret og licenseret af CySEC på Cypern. Dette er det, der svarer til Finanstilsynet i Danmark. 

Indsæt penge og find dit aktiv

Efter du har oprettet din konto, så skal du indsætte penge på din konto. Dette kan du gøre igennem bankoverførsel, kreditkort eller Paypal. Mange vælger eToro, fordi det er et af de eneste steder, hvor man kan købe kryptovaluta med Paypal i Danmark.

Du bør nok indsætte, hvad der svarer til 200-300 dollars for at komme rigtigt i gang med investering i disse valutaer. Efter dette er gjort, så kan du bruge søgefunktionen i toppen til at finde, hvad du vil investere i.

 

Vælg den rigtige kryptovaluta

Som du kan se på billedet, så kommer der mere end ét resultat frem, hvis man søger på Bitcoin. Dette skyldes, at der oftest findes flere versioner af samme kryptovaluta.

Vi kommer derfor med populære kryptovalutaer og deres koder:

  • Bitcoin kaldes også for BTC
  • Ethereum kaldes også for ETH
  • Dogecoin kaldes også for DOGE

Køb kryptovalutaen

Når du er inde på den dedikerede side for din ønskede kryptovaluta, så kan du læse mere om den. Du kan også følge med i, hvad eksperter og andre mennesker synes om den.

For at komme videre skal du trykke på “Trade” som vist på billedet.

Du har nu mulighed for både at købe og sælge den pågældende kryptovaluta. Langt de fleste ønsker at købe, hvorfor man går ind på “Buy” (standard) og indtaster det beløb, man ønsker at investere for. Slutteligt trykkes der på knappen “Open Trade”.

Inde på eToro køber du rent faktisk den ægte kryptovaluta (underliggende aktiv), hvis du køber. Vælger du derimod at sælge, så gør du det ikke. Her er der tale om CFD’er, og de fungerer lidt anderledes.

Vælger du at handle med CFD’er bør du sætte dig godt ind i, hvordan det fungerer.

Hvilke strategier kan man følge, når man køber kryptovaluta?

Herunder har vi beskrevet en række strategier, du kan følge. Dette er inspiration, og du bør undersøge, hvad der fungerer bedst for dig og din risikoprofil.

Copy trading

Ved at følge strategien copy trading, så følger du en underkategori af social trading. Her kopierer du en anden traders handler. Det fungerer på den måde, at du på din platform har mulighed for at se, hvem der har leveret de største afkast. Herefter kan du vælge at kopiere dem.

I praksis betyder det, at du automatisk køber og sælger aktier, kryptovalutaer og meget andet, når den pågældende person gør det. Du følger en “ekspert”, og du kan måske få et større afkast på denne måde – end hvis du gjorde det selv.

Ulempen er selvfølgelig, at du ikke sætter dig grundigt ind i tingene, som du investerer i. 

Mennesker glade for investering

Dollar-Cost Averaging (DCA)

DCA eller Dollar-Cost Averaging er en meget kendt investeringsstrategi. Du kan selvfølgelig også anvende den med danske kroner, selv om der står dollar i navnet. Denne går ud på, at man spreder sine investeringer over tid.

Du undgår at skulle time markedet. Det kan nemlig være en stor udfordring at analysere sig frem til, hvornår det er det bedste tidspunkt at købe kryptovaluta på. Følger du denne strategi, så kommer du til at lave investeringer, når kursen er høj og lav.

Fidusen er, at den gennemsnitlige pris per bitcoin, eller hvad du ellers handler, bliver lavere end hvis du købte en masse på én gang. Med mindre du timede markedet godt selvfølgelig.

Du skal overveje følgende, hvis du vil følge DCA:

  • Hvor meget vil du investere for
  • Over hvor lang tid vil du investere ovenstående beløb
  • Hvor ofte vil du investere

Når du har disse ting på plads, så kan du regne dig frem til, hvor meget du skal investere per tidsperiode.

Flyvende penge

Value investing

Alle dem der handler med aktier har hørt om Warren Buffet, og du har sandsynligvis handlet med aktier, før du vælger at bevæge dig ud i investering i kryptovaluta. Pointen er, at denne mand snakker meget om value investing. Dette går ud på, at man finder virksomheder (i dette tilfælde kryptovalutaer og kryptoprojekter), der er for lavt prissat i forhold til deres reelle værdi. Præmissen er, at markedet ikke altid er rationelt.

Man skal tænke på det store billede, når man følger denne strategi. Der er ikke tale om et par år eller dage, man skal tænke længere frem. Det skal give mening på den lange bane,

I forhold til kryptovalutaer, så investerede mange i Bitcoin på grund af deres value investing strategi. Dette har vist sig at være en meget god forretning.

Voksende penge

Growth investing

Følger man denne strategi, så leder man efter den næste store ting. Hvilken kryptovaluta har rigtig meget potentiale? Kommer man til at bruge den i fremtiden? Kommer der snart en stor nyhed eller lignende.

Strategien bruges typisk inden for investering af aktier, men skal den oversættes til denne verden, så er det nok mere hype investing. Mange kryptovalutaer stiger meget hurtigt og falder endnu hurtigere. Mange har tjent penge på dette, men det er også meget nemt at tabe en masse penge på det.

Billede af raket

Hvorfor investere i kryptovaluta?

Der kan være mange gode grunde til at foretage en investering i kryptovaluta. En af grundene kunne være, at priserne er på vej op i skrivende stund. Dette bør dog ikke være den eneste grund til at investere. Kategorien kryptovalutaer er en ny kategori, og der kan være store afkast at hente for dem, der vælger de rigtige valutaer. Det skal nævnes, at risikoen ved investering i disse ting er meget højere end ved alternativerne.

Når du køber Bitcoin eller en anden kryptovaluta som investering, så håber du og tror på, at efterspørgsel kommer til at stige i fremtiden. Det er et nyt område, og der kan ske meget på området. I modsætning til traditionel valuta, så er kryptovalutaer beskyttet mod inflation. For de fleste kryptovalutaer gælder følgende: Der er en øvre grænse for, hvor mange der kan være udstedt og dermed i cirkulation. For Bitcoins vedkommende er dette 21 millioner Bitcoins. På nuværende tidspunkt er der nok omkring 18 millioner BTC i omløb. Dette har taget 12 år.

Der vil gå rigtig mange år, før alle Bitcoins er udstedet eller minet. Det vil tage over 100 år, før dette sker. Bitcoin har nemlig en unik algoritme, der sørger for dette. Det er programmeret ind i Bitcoin, og det kan ikke ændres på. Faktisk overhovedet ikke. Hvis du sammenligner dette med regeringer i dag og før i tiden, så kan du se fordelene ved Bitcoin.

En kryptovaluta er altså et deflationært aktiv, fordi efterspørgslen sandsynligvis til være stigende – mens udbuddet ikke kommer til at stige i samme grad. Det er helt unikt! Man kunne måske sammenligne dette med ædelmetaller.

Hvad koster det at investere i kryptovaluta?

Prisen for investering i kryptovalutaer afhænger af, hvor du investerer. Generelt set er det vigtigste selvfølgelig kurtagen, som er det gebyr, du betaler når du køber eller sælger en given kryptovaluta. Du kan komme ud for ord som kommission, kurtage, gebyr og mange andre. Man kan koge det ned til følgende betydning: noget du skal betale for.

Handler du på platforme, så betaler du normalt kurtage. Dette er gebyret for handlen, og det bliver egentlig mest brugt i aktieverdenen. Denne kurtage er oftest angivet som enten en bestemt procentsats eller et fast beløb. Mange steder kombinerer de også de to ting med et minimumsbeløb og en procentsats på alt derover. En platform er et sted, hvor du kan handle mere end bare kryptovaluta. Tag f.eks. eToro, her kan du handle aktier, ædelmetaller og meget mere.

Handler du på børser, så betaler du et gebyr. Dette kaldes for et “fee” på engelsk. Dette er også et gebyr for selve handlen, og dette begreb bruges oftest inden for krypto. I langt de fleste tilfælde er dette gebyr angivet som en procentsats uden et minimumsgebyr. Der kan dog være et minimum i dollars eller kroner. Procentsatsen kan blive meget lavere, hvis man handler meget derinde. Mange steder skal man helt op på 50.000 dollars i månedlig volumen, før man kommer til at betale mindre gebyrer.

Hvilke kryptovalutaer kan man investere i?

Som nævnt i starten af denne investeringsguide, så er der over 1000 forskellige valutaer, du kan investere i. Du kan i princippet investere i dem alle, hvis du tror på den alle. Vi kan ikke give dig anbefalinger, men vi kan give dig inspiration. Denne er kommer herunder:

Bitcoin (BTC)

Denne kryptovaluta er den første af slagsen, og det er derfor den mest omtalte. Mange mener, at denne er den sikreste investering inden for kryptovalutaer. Ingen investeringer er dog helt sikre!

Ethereum (ETH)

Ethereum (med Ether) retter en masse fejl, som Bitcoin har lavet. Mange tror på, at denne valuta vil overtage Bitcoins førsteplads på et tidspunkt. De er ved at gå fra proof-of-work til proof-of-stake.

Billede af Bitcoin investering

Vil du vide mere om investeringer? Tjek vores gratis investeringskurser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *