Investering: Sådan kommer du i gang

Hvis du spørger en investor, hvad han eller hun fortryder – så er svaret næsten altid, at personen er kommet for sent i gang med sin investering.

Med denne kæmpe guide til investering for danskere, bliver du godt klædt på til at foretage din første investering. Vi kommer nemlig ind på rigtig mange emner inden for investering.

Ifølge Nord.Investments har det gennemsnitlige afkast været på lidt over 5% om året, hvis man har kørt med en balanceret risikoprofil i årene 1999-2020. Havde du investeret 10.000 kr. i 1999, havde du haft aktier for 27.859,62 kr. i 2020. Det er næsten en tredobling!

Aktier er heldigvis ikke det eneste, man kan investere i. Derfor kan man sagtens få et meget større afkast end det tidligere eksempel. Det kommer dog også med meget større risiko.

Mand med pengesæk investering 2021

Typer af investering

Der findes rigtig mange typer af investeringer, hvorfor vi har valgt at opdele denne guide i mange sektioner.

Du kan anvende “Hop direkte til investeringstype” funktionen i menuen til højre, hvis du er på computeren. Den er under denne tekst, hvis du er på mobilen.

Inden for de individuelle investeringstyper vil der også være “Den hurtige guide”. Denne opsummerer meget kort, hvad du kan gøre i forhold til den pågældende investeringstype – dette er til dem, der har travlt.

Hop direkte til investeringstype

Investering i aktier

Det er stadigvæk meget populært at investere i aktier, fordi det er noget af det nemmeste at investere i. Som dansker er det ekstremt nemt at oprette en konto hos en børs eller platform og handle med det samme.

Mange snakker om aktier, men de har aldrig prøvet at købe en. Det virker altid skræmmende i starten. Det er der dog ingen grund til, at det gør. Selvfølgelig er det skræmmende at miste alle sine penge på aktier – men det er ikke det, der stopper folk. Typisk vil folk bare ikke sætte sig ind i, hvordan man gør.

Vi har derfor lavet en meget hurtig guide eller tjekliste til den travle læser (se til venstre).

Den hurtige guide

For at investere i aktier, bør du oprette dig på en børs eller platform med lav kurtage. På den måde kommer du ikke til at betale for meget af din profit i gebyrer.

Annonce

Handel med aktier og kryptovaluta

Hvorfor investere i aktier?

Har man aldrig købt en aktie før, kan det være svært at finde ud af, hvorfor man bør investere i en aktie. Mange snakker om det “som ting der går op”. Det er ikke hele historien – og det går også nedad! Når man køber en aktie, så bliver man faktisk medejer af den virksomhed, man køber aktier i.

Ejerne af virksomheder kan blive belønnet med udbytte (dividende), når virksomheden har overskud. Når du ejer én eller flere aktier i virksomheden, får du altså retten til udbytte. Det kræver selvfølgelig, at virksomheden udlodder udbytte. Hvis virksomheden havde et overskud på 1.000 kr., og der var udstedt i 10 aktier – ja, så ville du få 100 kr., hvis der blev udloddet udbytte. Virkeligheden er dog meget mere kompliceret end dette. Det er ikke alle aktier, der er udbyttebetalende aktier. Hvorfor køber man dem så?

Aktiekursen er afhængig af udbud og efterspørgsel. Klarer en virksomhed sig godt, vil aktiekursen alt andet lige gå op. Investorerne forventer, at virksomheden kommer til at tjene flere, dermed bliver udbyttet også større, og derfor vil de betale flere penge for aktien. Typisk er aktiekurserne investorernes forventninger til aktiemarkedet ~6 måneder frem. Det kan godt være, at en virksomhed taber penge nu, men aktien stiger. Dette kan skyldes, at mange har en forventning om, at virksomheden kommer til at tjene mange penge i fremtiden.

Kort opsummeret: Du køber en del af en virksomhed, når du køber en aktie.

Hvad koster det at investere i aktier?

Det behøver ikke at være dyrt at investere i aktier. Du skal bare vælge den rigtige børs eller platform til at købe aktier på. Der er kæmpe store forskelle på gebyrer (disse kaldes for kurtage, når man taler om aktier). Handler du igennem din bank, betaler du højest sandsynligt alt for meget.

Når du kigger på kurtage, så er det oftest angivet i procent. Her kan der eksempelvis stå 0,1%, men det betyder ikke altid, at du kommer til at betale det. Langt de fleste børser har et minimum. Tager vi Saxo som eksempel, er der et minimum på 14 kr. i kurtage – uanset hvor meget du handler for. Dette betyder så, at du skal købe aktier for 14.000 kr. pr. handel, før du rammer 0,1% i kurtage, som der ellers er angivet.

Generelt er de mest populære steder at købe aktier eToro (kurtagefri), Nordnet (fra 29 kr.) og Saxo (fra 14 kr.). eToro er nok det nemmeste sted at komme i gang, fordi det også er en social platform og meget pænt opstillet. 

Hvordan investerer man i aktier?

Det er meget simpelt at komme i gang med at investere i aktier. Det kræver bare en konto på en børs. Du kan med fordel oprette dig på eToro, hvor du får fordelagtige vilkår. Herefter kan du følge trinene herunder.

Hvilke strategier kan man følge, når man køber aktier?

Man kan følge en række strategier, når man skal købe aktier. Vi beskriver strategierne nedenunder. Du skal dog vide, at det altid er bedst at lægge sin egen strategi og ikke blindt følge en anden. Man kan også få inspiration fra de forskellige strategier.

Copy trading

Copy trading er en underkategori af social trading, hvor du kan kopiere en anden traders handler. Generelt fungerer det på den måde, at du på din platform kan se, hvem der har de største afkast og vælge at kopiere dem. Herefter vil du automatisk købe og sælge, når den person du følger, køber eller sælger.

Den helt store fordel ved copy trading er, at du ikke behøver at sætte dig ind i forskellige aktier og markeder. Du har en “ekspert”, du følger. Dette kan medføre, at du får langt større afkast, end du kunne, hvis du gjorde det selv.

En ulempe ved copy trading er at du ikke sætter dig grundigt ind i de ting, du investerer i. Risikoen ved copy trading er heller ikke lavere, fordi dine investeringer afhænger af en trejdepart.

Mennesker glade for investering

Dollar-Cost Averaging (DCA)

Dollar-Cost Averaging også kendt som DCA er en af de mest populære investeringsstrategier. Denne går ud på, at man laver investeringer spredt ud over en tidslinje. Metoden kan kombineres med andre metoder, men du begrænser dog dig investering og hvor ofte du foretager dig den.

Når man investerer med DCA, så undgår man skal skulle time markedet. Det kan nemlig være ekstremt svært, og det tager lang tid at analysere sig frem til. Følger man strategien, får man også investeret på alle prisniveauer: lavt til højt.

Sammenlagt gør dette, at din gennemsnitlige pris per aktie bliver lavere, end hvis du købte alle på én gang. For at investere med DCA, skal du overveje følgende ting:

  • Hvor meget du ønsker at investere i alt
  • Over hvor lang tid du ønsker at investere i den pågældende aktie
  • Frekvensen af dine investeringer (hvor ofte)

Et eksempel på DCA kunne være: Køb af Amazon aktier  én gang om måneden for i alt 100.000 kr. over ét år.

Flyvende penge

Value investing

Du har sikkert hørt om Warren Buffet – han er den ultimative value investor. Value investing går ud på, at man finder virksomheder, man mener er prissat for lavt i forhold til deres reelle værdi. Value investing bygger på præmissen om at markedet ikke altid er rationelt.

Når man følger value investing strategien, så tænker man på det store billede og ikke et par år frem. Man investerer i forretninger og ikke i aktier. Det skal altså være noget, der giver mening på den lange bane. Ikke noget der er populært i år.

Mange anvender P/E (price-earnings ratio) til hurtigt at identificere virksomheder, der passer til denne strategi. Her kigger man på prisen af aktien divideret med hvor meget virksomheden tjener. Bemærk dog, at denne indikator er meget simpelt, og du bør derfor lave grundig research.

Voksende penge

Growth investing

Følger man growth investing, så leder man efter den næste store ting. Man kigger altså efter hvor meget en aktie har i potentiale.

Spørg dig selv: Er det noget, man kommer til at bruge i fremtiden? Kommer alle til at køre elbiler i fremtiden (Tesla)?

For at det er growth investing, skal aktien altså “vokse”. Ulempen ved dette er selvfølgelig, at der sandsynligvis ikke kommer til at være udbytte. Disse virksomheder kan sagtens have store underskud og skal bruge kapital til at vokse yderligere.

Billede af raket

Investering i kryptovaluta

Investering i kryptovaluta er mere populært end nogensinde før. Kursen på Bitcoin har ramt over 60.000 dollars, og mange troede, at den havde toppet tilbage i 2017, hvor den var på 20.000 dollars. Vi er midt i et bull-run, så folk strømmer til børserne!

Vidste du: Havde du købt én Bitcoin, dengang kursen var på 1000 dollars og havde du solgt, da denne artikel blev skrevet, havde du 60.000 dollars – altså 60 gange dine penge igen.

Hvis man synes, at aktier er kompliceret, så kan kryptovaluta virke virkelig kompliceret! Man skal overveje, hvor man skal opbevare det. Skal man have en wallet? Skal man betale mange gebyrer? Vi gør det hele klart og tydeligt i dette afsnit om investering i kryptovaluta.

Den hurtige guide

For at investere i kryptovaluta, bør du overveje at oprette dig på en platform, hvor du ikke selv skal opbevare din kryptovaluta.

Annonce

Hvorfor investere i kryptovaluta?

Der er mange gode grunde til at investere i kryptovaluta, og det er ikke kun fordi kursen er opadgående i skrivende stund. Kryptovalutaer er en helt ny kategori inden for investeringer, og det har mange fordele. Det historiske afkast på kryptovalutaer har været meget større end på eksempelvis aktier. Risikoen er også højere, men specielt yngre investorer foretrække denne type investeringer.

Når du investerer i Bitcoin eller andre kryptovalutaer, så tror du på, at efterspørgslen efter dem stiger meget i fremtiden. Det er et helt nyt område, og der er mange anvendelsesformål. Faktisk flere og flere hver dag. Kryptovalutaer er i modsætning til traditionel valuta beskyttet mod inflation. Der er nemlig for de fleste kryptovalutaer en øvre grænse på, hvor mange der kan udstedes. For Bitcoin gælder det, at der maksimalt kan udstedes (mines) 21 millioner Bitcoins. Lidt over 18 millioner er i omløb lige nu, og det har taget 12 år.

Kan man så sige, at der vil gå et par år, før resten af Bitcoins er minet? Nej! Det tager over 100 år, før alle Bitcoins er i omløb. Dette skyldes Bitcoin’s unikke algoritme. Det er programmeret ind i protokollen, og det kan ikke ændres på. Overhovedet. Sammenlign dette med regeringer i dag og i fortiden, der bare har printet penge, som det passede dem.

Kryptovalutaer er deflationære aktiver, fordi efterspørgslen sandsynligvis vil være stigende – mens udbuddet ikke stiger i samme grad. Det er en helt unik ting, som måske kun kan sammenlignes med ædelmetaller.

Du bør vide, at investeringer i kryptovalutaer er meget risikable. Risiko og potentielt afkast hænger oftest sammen.

Hvad koster det at investere i kryptovaluta?

Der er forskellige gebyrer forbundet med investering i kryptovaluta. Det vigtigste er selvfølgelig kurtagen eller gebyret, som du betaler, når du køber og sælger. Ordene gebyr og kurtage bliver brugt på forskellige tidspunkter, afhængigt af om du handler på en platform (eksempelvis eToro) eller en børs (eksempelvis Coinbase).

Når du handler på platforme, betaler du normalt kurtage. Dette er gebyret for at foretage en handel, og ordet bliver mest brugt i aktieverdenen. Kurtagen er som regel angivet i procent eller et fast beløb. Det kan også være en kombination af de to, hvis du er under et vis minimumsbeløb. Hvad er en platform så? Vi definerer en platform som et sted, hvor du kan handle mere end én kategori af aktiver. Kan man handle både aktier og kryptovalutaer, er det en platform.

Når du handler på børser (exchanges), betaler du normalt et gebyr (fee). Dette er også gebyret for at foretage en handel, og det er disse begreber, man bruger inden for kryptoverdenen. Gebyret er i 99% af alle tilfælde angivet som en fast procentsats. Denne procentsats kan godt være lavere jo mere du handler på en børs. Typisk ser man, at man skal op på omkring 50.000 dollars i månedlig volumen, før man kvalificerer sig til en anden gebyrklasse.

Et andet “skjult” gebyr er selvfølgelig transaktionsomkostninger på blockchainen. Det er ikke gratis (men oftest billigt) at sende kryptovalutaer på deres respektive blockchains. Børserne tager typisk et gebyr for disse overførsler, og det skal du tænke på, hvis du ønsker at opbevare din kryptovaluta selv – du skal altså ikke have en wallet i dette tilfælde. Hvis du ønsker at stå for din egen sikkerhed, så skal du have en wallet.

Hvordan investerer man i kryptovaluta?

Du kan investere i kryptovalutaer ved at oprette dig på eToro og følge guiden i dette afsnit. Det er typisk nemmest for nybegyndere at handle der.

Hvilke kryptovalutaer kan man investere i?

Der findes over 1000 forskellige kryptovalutaer, og du kan i princippet investere i alle. Jo mere populær en kryptovaluta er, jo større sandsynlighed er der for at den kan købes på din foretrukne børs eller platform. Vil du købe en “eksotisk” kryptovaluta, skal du typisk købe Bitcoin først og veksle det til den ønskede valuta. Dette kan godt være noget af en mundfuld, når det er ens første gang.

Vi kommer her med eksempler på populære kryptovalutaer i 2021, som du kan overveje at investere i. Det skal ikke ses som en opfordring til køb af disse kryptovalutaer, da det er på eget ansvar.

Bitcoin (BTC)

Du kender helt sikkert Bitcoin (BTC), fordi det er den første kryptovaluta, der blev opfundet. Bitcoin kan bruges til at overføre penge og sætte ting på blockchainen. I dag handles BTC på nærmest alle børser og platforme.

Ethereum (ETH)

Ethereum udkom en del år efter Bitcoin og var ment som en opgradering af teknologien. Med Ethereum kan man lave smarte kontrakter på blockchainen, sende penge i form af Ether (ETH), lave spil og alt muligt andet.

Billede af Bitcoin investering

Investering i ædelmetaller

Investering i ædelmetaller (guld, sølv, osv.) er bestemt ikke en ny ting. Hvad der er nyt, er hvor enkelt det er blevet at gøre. I dag behøver du ikke engang opbevare metallerne selv, hvor der er risiko for tyveri.

Mange investerer i ædelmetaller, specielt guld, for at bevare købekraften er deres penge. I dag er der desværre inflation, og det er ikke til at forudsige hvordan økonomien kommer til at være fremover.

I USA i perioden 1971-2015 er lønningerne steget med 394%, mens prisen på guld er steget med 2961% (RME Gold 2021). Kort fortalt mister pengene deres værdi over tid.

Den hurtige guide

Når du skal investere i ædelmetaller, er det en god idé med en platform, hvor du ikke modtager metallerne fysisk – du får derved også den “ægte” pris.

Annonce

Investering i crowdlending

Hvis bankerne kan tjene penge på at låne penge ud, hvorfor kan du så ikke? Hvis du har penge stående i en dansk bank lige nu, så betaler du måske allerede negative renter. De fleste danske banker har i starten af året sat deres grænse ned til kun 100.000 kr.. Alt indestående over dette skal der betales en negativ rente på -0,6% af.

Har du derfor 200.000 kr. stående, vil du skulle betale 600 kr. om året! Det er derfor en god idé at overveje, om disse penge ikke skulle lånes ud til andre privatpersoner og virksomheder igennem en crowdlending platform. Der er forskellige risikogrupper, lånebeløb og meget andet. Du kan endda automatisk investere i lån, der matcher din risikoprofil.

Mange brugere (udlån) af crowdlending platforme rapporterer, at de cirka får et årligt afkast på 10%, selv hvor de har indregnet dårlige betalere. Det ser i hvert fald bedre ud end at have pengene stående i banken.

Den hurtige guide

Den nemmeste måde at komme i gang med crowdlending er på en platform, hvor du har et godt overblik og din konto bliver verificeret hurtigt.

Annonce

Investering i ejendomme

Du behøver ikke at investere alle dine dyrebare penge for at være ejendomsinvestor. Nej, det er faktisk blevet muligt at komme i gang for få tusinde kroner ved hjælp af real-estate crowdfunding som også kaldes for property crowdfunding.

Der er muligheder både i Danmark og i udlandet, hvorfor det kan være en meget attraktiv måde at diversificere sin portefølje på. Mange har ikke overvejet at investere i ejendomme, fordi de tror, at man skal købe en hel ejendom.

Med ejendomsinvestering igennem real-estate crowdfunding er det nogle gange muligt at opnå afkast, der er højere end med aktier. Risikoen afhænger det af enkelte projekt, og hvem der står bag. Du bør derfor altid undersøge, hvad du investerer i, før du placerer investeringen. 

Den hurtige guide

Når du skal investere i ædelmetaller, er det en god idé med en platform, hvor du ikke modtager metallerne fysisk – du får derved også den “ægte” pris.

Annonce

Vil du vide mere om investeringer? Tjek vores gratis investeringskurser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *